Peake promluvila o tom, kdo ji dostal z obrany. Podívejte se

Rozhovor - Karolína Peake je již několik týdnů úplně mimo politiku poté, co skončila v čele LIDEM a kvůli předčasným volbám i ve sněmovně. Pro EuroZprávy.cz promluvila o tom, co teď dělá a zhodnotila výsledek voleb. Neopomněla si také rýpnout do Jany Nagyové (dnes Nečasové), kvůli které prý skončila v čele obrany.

660
reklama

EZ: Je to již několik týdnů, co jste odešla z politiky. Čemu se teď věnujete? Máte již novou práci?

Karolína Peake: Věnuji se dětem. Trochu také pomáhám manželovi v jeho neziskovce, která se zabývá popularizací vědy mezi žáky základních škol. Uvažuji, jakým směrem dále napřít svou energii a dobrou vůli.

EZ: Nechybí Vám politický život?

Spíše mne mrzí, že některé věci, na kterých jsem pracovala, a které byly těsně před schválením poslaneckou sněmovnou, spadly pod stůl. Namátkou – zákon o úřednících, zákon o financování politických stran. Tam všude už byla dohoda na parametrech i znění, návrhy prošly vládou. Dozvěděla jsem se ale, že hnutí ANO předkládá můj návrh na změnu jednacího řádu poslanecké sněmovny. To považuji za důležité a doufám, že nova sněmovna tento kus práce dotáhne do konce.

EZ: Je něco, co byste dnes udělala jinak? Například ve vztahu k VV či přijetí postu ministryně obrany...

Člověk se vždy rozhoduje na základě informací, které má v danou chvíli. Rozhodně nelituji odchodu z VV. Jen měl možná přijít dříve. Pozici ministryně obrany jsem přijala po dlouhém zvažování a s jasnou představou o tom, co chci na tomto rezortu dělat. Netušila jsem, že Jana Nagyová si z ministerstva udělala sobě podřízený úřad a že jakékoli mé samostatné rozhodnutí (jako například že nechci za svého nejbližšího kolegu a zástupce normalizačního komunistu ale civilního pracovníka s diplomatickými zkušenostmi) bude okamžitě potrestán mým vyhazovem. Pár svých rozhodnutí ale zpětně za chybu považuji. Politiku se bohužel člověk učí za běhu a i při nejlepší snaze chybu udělá. Duležité je se poučit.

EZ: Jak hodnotíte s odstupem výsledek voleb? Čeká Česko posun k lepšímu, nebo se obáváte stejně jako Vaši bývalí koaliční partneři nástupu populismu?

Populismus už nastoupil. Volby nevyhrály žádné nosné ideje, ale profesionálně udělaná drahá kampaň někoho, kdo kritizuje všechny okolo. Sám se ovšem kritiky bojí. Právě proto Andrej Babiš nakupuje média.

EZ: Čekala jste, že strany bývalé koalice takto propadnou? ODS je v podstatě na pokraji kolapsu...

Čekala. Strany, které se prezentovaly jako pravicové, nic pravicového nevykonaly. Zcela zradily své tradiční voliče – živnostníky, kteří vytvářejí pracovní místa, rodiče, kteří investují do výchovy a vzdělání svých dětí, lidi, kteří chtějí od státu hlavně minimum regulace a jsou ochotni převzít odpovědnost za svůj osud a štěstí. Špatní politici ODS a TOP 09, ale i ČSSD vytvořily poptávku po alternativních stranách a ušlapaly cestu populismu. Přes to jsem přesvědčena, že jsou to právě klasické demokratické politické strany, které mají skrze souboj idejí soutěžit o přízeň voličů a s mandátem získaným v demokratických volbách své ideje prosazovat. Populismus, falešný boj s korupcí, jímž se zastírá boj politický, očerňování kdekoho, kumulace politických a obchodních zájmů, to všechno jsou věci, které jsou ohrožením demokracie a nejen že nám hrozí, ale už se dějí.

EZ: V čem vidíte příčinu toho, že lidé hledají změnu v podobě nových hnutí Úsvit a ANO?

Poptávku po rychlokvašených stranách/politických projektech spoluvytvořily někteří politikové zavedených politických stran. Ty strany samy o sobě za to nemohou. Politické strany, jak už praví ústava, jsou základem našeho demokratického systému. Musí do nich ale vstupovat slušní lidé a dělat slušnou politiku. Ve všech stranách, které jsem během svého působení v politice zažila, jsem se setkala s pracovitými a slušnými politiky. Také jsem ale poznala mnoho politiků, s nimiž už se v životě setkat nechci. Musím zdůraznit, že veřejná popularita zdaleka ne vždy znamená, že se jedná o dobrého člověka nebo politika.

EZ: Je trojkoalice ANO, KDU a ČSSD schopná sestavit stabilní vládu, která tu bude celé 4 roky?

Ta vláda, pokud vznikne, bude fungovat jen tak dlouho, jak se to bude hodit Andreji Babišovi.

EZ: Jedním ze stěžejních bodů Vaší politické práce byl služební zákon, respektive zákon o úřednících. Myslíte, že nová vláda ho konečně přijme a zákon nabude platnosti?

Zákon o úřednících byl připraven a schválen vládou. Kdyby nebyla rozpuštěna sněmovna, mohl od začátku roku 2014 platit. Zákon upravující postavení úředníků státní správy nutně potřebujeme. Jestli se nová většina v parlamentu shodne na formě služebního zákona, také dobře. Jen doufám, že projednávání služebního zákona nebude jen clonou pro zrušení zákona lustračního. Ten byl měl podle mého názoru dožít, nikoli být zrušen.

EZ: Prezident Zeman Vás při nedělních Hovorech z Lán použil jako přirovnání k nekompetentnímu ministrovi. Dotklo se Vás to?

Všimla jsem si znovu oprášené obehrané písničky o mé "nekompetentnosti" na Ministerstvu obrany. Jak od prezidenta tak od Lubomíra Zaorálka. Nevím ale, v čem konkrétně moje nekompetentnost spočívala, když ministrem průmyslu byl anesteziolog, ministrem financí chemik a ministrem zahraničí myslivec? Pokud vím, ministrem vnitra v Zemanově vládě byl Stanislav Gross, jednatřicetiletý čerstvý absolvent vysoké školy, který před ministerstvem řídil jen lokomotivu.

Na obraně jsem měla jasný plán - zprůhlednit nákupy vojenské techniky a materiálu, zefektivnit a hlavně zcivilnit vedení ministerstva tak, jak je to běžné v demokratických státech, dokončit redukci agend. Mým prvořadým cílem bylo předložení a prosazení zákona o vojácích z povolání. Naše armáda nás reprezentuje na zahraničních misích a podílí se na záchraně životů a majetku našich občanů například při živelních katastrofách. Zaslouží si jistotu, podporu a respekt. Nevšimla jsem si, že by tzv. kompetentní ministři (jejichž kompetence spočívala zjevně v tom, že byli nebo jsou muži), něco podobného prosadili. Ministerstvo je ústřední orgán státní správy. V jeho čele má stát politik, který je schopen prosadit svou vizi a naslouchat odbornému personálu na úřadě. Nechci být za feministickou hysterku, ale prezidentovy i Zaoorálkovy poznámky vůči mně mi připadají jako hloupé a laciné machistické řečičky.

EZ: Co byste mu vzkázala?

Že přeji požehnané Vánoce a šťastný Nový rok.

EZ: Musí mít podle Vás ministr zkušenosti z oblasti působnosti ministerstva, které by měl vést, nebo stačí, když je kvalitním manažerem?

Ministr musí mít hlavně politickou sílu a podporu k prosazení vize, se kterou na úřad přichází. Jako figurka ve vládě bez podpory většiny v parlamentu neprosadíte nic. Znalost oboru samozřejmě zrychlí orientaci v rezortu, ale sama o sobě nestačí. Navíc, zcela paradoxně, někdy sebou odbornost přináší střet zájmů. Rozhodně je zcela mylná představa, že ministr školství musí být učitel, ministr zdravotnictví lékař a ministr obrany musí umět řídit tank. U ministerstva obrany, které je civilním správním úřadem a v jeho čele má stát civil, to neplatí vůbec. Armádě šéfuje náčelník generálního štábu. Zkoušet ministra obrany z rozborky a sborky je úsměvná pitomost.

Témata: peake, karolína

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky