Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hnusy, které jíme kupujeme v Česku. Roztoči, plíseň i chlór. Podívejte se

Hnusy, které jíme kupujeme v Česku. Roztoči, plíseň i chlór. Podívejte se

Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Bohužel se stále na pultech českých obchodů s potravinami objevují kusy, které by rozhodně nikdo neměl jíst. Upozorňuje na ně portál Státní zemědělské a potravinářské inspekce Potravinynapranyri.cz. Podívejte se, jaké hnusy si můžete v českých obchodech koupit.

Obchodníci s potravinami se snad nepoučí. Stále zákazníkům nabízejí potraviny, které by nikdo neměl jíst. V lepším případě jsou nekvalitní, v horším dokonce zdraví škodlivé. Mnoho výrobců stále na etiketách potravin klame zákazníky a uvádí v názvu nebo složení nepravdivé informace.

Podívejte se v přehledu, které potraviny se objevily "na pranýři" v poslední době. Podrobné popisy závadných potravin najdete níže.

Krůtí prsní řízek spodní filet

Ve výrobku byl zjištěn vyšší poměr obsahu vody k obsahu bílkovin, než připouští legislativní limit daný obchodní normou pro drůbeží maso," uvádí inspekce. Toto maso pochází z Polska a distribuuje ho společnost DC Postřižiny. Vadný výrobek byl nalezen prodejně Tesco v Olomouci.

Veltlínské zelené, víno bílé suché

Chuť a vůně vína byly oxidativní," varuje web. Víno pochází z Maďarska ale vyráběno je v Česku. Kontroloři objevili víno v Sokolově v prodejně Quick drinks s.r.o.

Albert Quality oplatky s lískooříškovou příchutí

Ve výrobku byla zjištěna přítomnost arašídů v množství větším než stopovém. Spotřebitel tak byl uváděn v omyl označením: Výrobek může obsahovat stopy arašídů," informuje na svém webu SZPI. Oříšky pocházejí ze Slovenska a kontroloři je našli v prodejně AHOLD v Ostravě-Pustkovicích.

Jahodová pomazánka

Výrobek obsahuje pouze 43,7 procenta jahod oproti uváděnému množství 60 procent. Zákazník je tak výrobcem klamán. Jahodovou pomazánku vyrábí společnost Materne Polska z Polska. Inspektoři SZPI ji objevili v obchodě Tesco v Poděbradech.

Meruňky sušené

Výrobek měl nepříjemný zápach po kvašení. Na plodech a na vnitřní straně sáčku byl zjištěn výskyt roztočů," uvádí web inspekce. Meruňky jsou vyrobeny a pochází z Turecka. Kontroloři je našli v obchodě Vojtěcha Tótha v Olomouci.

Skořice

Ve výrobku byl zjištěn obsah lepku v množství značně vyšším než pouze stopovém, což neodpovídá údajům na obale výrobku," stojí na webu SZPI. Skořice pochází z Indonésie a je vyrobena v Polsku. Inspektoři SZPI ji objevili v obchodě Norma v Ústí nad Labem.

Drůbeží paštika

Ve výrobku byl zjištěn nižší obsah masa (pouze 33,5 %), než výrobce deklaroval na obale výrobku (min. 50 %)," informuje inspekce o špatných informací na výrobku. Původem pochází tato drůbeží paštika z Polska, v Česku ji kontroloři našli v obchodě ANH BUI THI v Praze.

LÍSKOVÁ JÁDRA NATURAL albert Quality

Přibližně třetina jader ořechů byla na povrchu i uvnitř napadena povlaky plísní zelené barvy. Potravina se nepovažuje za bezpečnou, pokud jeví známky kažení," varuje portál potrvavinynapranyri.cz. Jádra pochází z Gruzie a vyrábí je u nás v Česku. Inspektoři plesnivá jádra objevili v prodejně AHOLD ve Frýdlantu nad Ostravicí.

Kuřecí žaludky

Výrobek zapáchal po chlóru a po kazící se surovině. Na povrchu potraviny byly zjištěny zbytky krmiva. Uvnitř balení byla zjištěna přítomnost krvavé vody," informuje o závadnosti výrobku web. Výrobek pochází i je vyráběn v Česku a inspektoři ho našli v prodejně SPAR v Brně.

Lasagne z ručně vyráběného těsta, s boloňskou omáčkou a bešamelem

Ve výrobku byl zjištěn o více než třetinu nižší podíl masa, než bylo deklarováno ve složení na obale," popsali inspektoři závadu potraviny. Země původu je neznámá, produkt je vyroben v Belgii. V Česku ho kontroloři našli v Brně v prodejně SPAR.

Témata:  potraviny Potravinynapranyri

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 10:53

Nemáte potomky? Lidovci navrhují vyšší odvody na důchody. Piráti nesouhlasí

Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je tento záměr kontroverzní, neboť postihuje lidi bez potomků, aniž by vedl k vyšší porodnosti.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy