Hnusy, které jíme kupujeme v Česku. Roztoči, plíseň i chlór. Podívejte se

Bohužel se stále na pultech českých obchodů s potravinami objevují kusy, které by rozhodně nikdo neměl jíst. Upozorňuje na ně portál Státní zemědělské a potravinářské inspekce Potravinynapranyri.cz. Podívejte se, jaké hnusy si můžete v českých obchodech koupit.

660
reklama

Obchodníci s potravinami se snad nepoučí. Stále zákazníkům nabízejí potraviny, které by nikdo neměl jíst. V lepším případě jsou nekvalitní, v horším dokonce zdraví škodlivé. Mnoho výrobců stále na etiketách potravin klame zákazníky a uvádí v názvu nebo složení nepravdivé informace.

Podívejte se v přehledu, které potraviny se objevily "na pranýři" v poslední době. Podrobné popisy závadných potravin najdete níže.

Krůtí prsní řízek spodní filet

Ve výrobku byl zjištěn vyšší poměr obsahu vody k obsahu bílkovin, než připouští legislativní limit daný obchodní normou pro drůbeží maso," uvádí inspekce. Toto maso pochází z Polska a distribuuje ho společnost DC Postřižiny. Vadný výrobek byl nalezen prodejně Tesco v Olomouci.

Veltlínské zelené, víno bílé suché

Chuť a vůně vína byly oxidativní," varuje web. Víno pochází z Maďarska ale vyráběno je v Česku. Kontroloři objevili víno v Sokolově v prodejně Quick drinks s.r.o.

Albert Quality oplatky s lískooříškovou příchutí

Ve výrobku byla zjištěna přítomnost arašídů v množství větším než stopovém. Spotřebitel tak byl uváděn v omyl označením: Výrobek může obsahovat stopy arašídů," informuje na svém webu SZPI. Oříšky pocházejí ze Slovenska a kontroloři je našli v prodejně AHOLD v Ostravě-Pustkovicích.

Jahodová pomazánka

Výrobek obsahuje pouze 43,7 procenta jahod oproti uváděnému množství 60 procent. Zákazník je tak výrobcem klamán. Jahodovou pomazánku vyrábí společnost Materne Polska z Polska. Inspektoři SZPI ji objevili v obchodě Tesco v Poděbradech.

Meruňky sušené

Výrobek měl nepříjemný zápach po kvašení. Na plodech a na vnitřní straně sáčku byl zjištěn výskyt roztočů," uvádí web inspekce. Meruňky jsou vyrobeny a pochází z Turecka. Kontroloři je našli v obchodě Vojtěcha Tótha v Olomouci.

Skořice

Ve výrobku byl zjištěn obsah lepku v množství značně vyšším než pouze stopovém, což neodpovídá údajům na obale výrobku," stojí na webu SZPI. Skořice pochází z Indonésie a je vyrobena v Polsku. Inspektoři SZPI ji objevili v obchodě Norma v Ústí nad Labem.

Drůbeží paštika

Ve výrobku byl zjištěn nižší obsah masa (pouze 33,5 %), než výrobce deklaroval na obale výrobku (min. 50 %)," informuje inspekce o špatných informací na výrobku. Původem pochází tato drůbeží paštika z Polska, v Česku ji kontroloři našli v obchodě ANH BUI THI v Praze.

LÍSKOVÁ JÁDRA NATURAL albert Quality

Přibližně třetina jader ořechů byla na povrchu i uvnitř napadena povlaky plísní zelené barvy. Potravina se nepovažuje za bezpečnou, pokud jeví známky kažení," varuje portál potrvavinynapranyri.cz. Jádra pochází z Gruzie a vyrábí je u nás v Česku. Inspektoři plesnivá jádra objevili v prodejně AHOLD ve Frýdlantu nad Ostravicí.

Kuřecí žaludky

Výrobek zapáchal po chlóru a po kazící se surovině. Na povrchu potraviny byly zjištěny zbytky krmiva. Uvnitř balení byla zjištěna přítomnost krvavé vody," informuje o závadnosti výrobku web. Výrobek pochází i je vyráběn v Česku a inspektoři ho našli v prodejně SPAR v Brně.

Lasagne z ručně vyráběného těsta, s boloňskou omáčkou a bešamelem

Ve výrobku byl zjištěn o více než třetinu nižší podíl masa, než bylo deklarováno ve složení na obale," popsali inspektoři závadu potraviny. Země původu je neznámá, produkt je vyroben v Belgii. V Česku ho kontroloři našli v Brně v prodejně SPAR.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky