Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rána pro ODS: Do sněmovny se možná nepodívá. Čtěte nový průzkum

Rána pro ODS: Do sněmovny se možná nepodívá. Čtěte nový průzkum

Foto: Marie Cvrčková, MoneyMAG.cz

Z průzkumu Médea Research pro server tyden.cz, vyplývá, že se do sněmovny dostane sedm politických stran. Žebříčku stále kraluje ČSSD následovaná hnutím ANO 2011 miliardáře Andreje Babiše, třetí příčku pak obsadila KSČM.

Zisk ČSSD a komunistů ale podle průzkumu nemusí být takový, aby obě levicové strany získaly společně většinu křesel ve sněmovně.

Agentura předvídá úspěch hnutí Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury (8,2%). Naopak u dosud vládní ODS agentura Médea Research předpovídá zisk 5,5%, což je jen o půl procenta nad hranicí nutnou pro vstup do sněmovny. Občanští demokraté by podle průzkumu prohráli i s lidovci.

Pod pomyslnou pětiprocentní čarou jsou naopak Zemanovci.

ČSSD 22,2 %ANO 2011 16,9 %KSČM 11,8 %TOP 09 9,6 %Úsvit přímé demokracie 8,2 %KDU-ČSL 6,2 %ODS 5,5 %SPOZ 3,7%

ODS poprvé v historii bojuje, zda bude mít jedno-, nebo dvouciferný volební výsledek. Mnoho lidí ve vedení si nezastřeně přeje spíš ten jednociferný, aby se po volbách mohli dostat do vedení a přerozdělit karty.

"Každý, kdo takhle uvažuje, je nemocný. Cokoli pod deset procent znamená, že budoucí restart ODS je spíš ve hvězdách. Byl by to takový šok pro členskou základnu, že nevím, jak by byla mobilizovatelná v evropských, komunálních a senátních volbách příští rok. Úvaha, že čím hlouběji padneme, tím výš potom vyskočíme, je nemocná od samého začátku," reagovala Miroslava Němcová v rozhovoru pro Reflex.

Témata:  ODS volby

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

22. dubna 2024 18:27

Vysoké úroky povzbuzují ekonomiku, soudí američtí finančníci i ekonomové. MMF ale varuje

Mezinárodní měnový fond (MMF) se v minulém týdnu nezvykle ostře pustil do Spojených států. Vadí mu jejich rozhazovačnost. Ta jim prý sice dopomáhá k impresivnímu ekonomickému růstu, leč není dlouhodobě udržitelná. Přílišné výdaje Washingtonu mohou podle MMF celosvětově opětovně zvýšit inflaci a ohrozit rozpočtovou a finanční stabilitu. Jinými slovy, hrozí, že za velké americké dluhy nakonec zaplatíme všichni – ať už krizemi či pořádnou inflací.

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy