Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Miliardář Koláček půjde do basy na 52 měsíců

Miliardář Koláček půjde do basy na 52 měsíců

Foto: Česká televize

Uhlobaron a jeden z nejbohatších lidí v České republice Antonín Koláček (54) půjde do vězení na 52 měsíců. Rozhodl tak dnes švýcarský soud v Bellinzoně. Do basy půjdou i další manažeři obvinění z podvodů při prodeji Mostecké uhelné.

Soud ve švýcarské Bellinzoně uznal vinnými Jiřího Diviše, Antonína Koláčka, Marka Čmejlu, Petra Krause i Oldřicha Klimeckého. Uložil jim tresty vězení nepodmíněně od roku a čtyř měsíců do čtyř let a čtyř měsíců. Kraus a Koláček byli ihned zadrženi. Ostatní nejsou přítomni v soudní síni.Antonín Koláček si odsedí 52 měsíců a Petr Kraus 16 měsíců. Jiřímu Divišovi vyměřil soud trest 46 měsíců, Marku Čmejlovi 48, Oldřichu Klimeckému 37 a Petru Krausovi 16měsíců. 

Koláček se podílel na supervýhodné a podvodné privatizaci Mostecké uhelné a přišel si tak na odhadovaný majetek 8 miliard korun. V roce 2008 se spolu s dalším spolumajitelem těžební firmy Mostecká uhelná Lubošem Měkotou (zemřel letos v březnu na hřišti v Berouně při golfu) odhodlali dát uhelnému byznysu definitivní sbohem. 

Koláček se poté stáhl do ústraní  a místo vrcholnému byznysu zasvětil svůj život raději buddhismu. I kvůli tomu si v Říčanech u Prahy postavil baráček za desítky milionů, kde pečoval o svoji duši. Vila připomíná spíš buddhistický chrám (včetně sochy Buddhy) a v jeho interiéru nenajdete hranatý roh. To nyní čeká na Koláčka pěkně hranatá cela ve Švýcarsku.

Témata:  kauza: MUS

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy