Kmotr Rittig kradl za komunistů ve velkém. Teď je "čistý"

Nyní tahá nitky na české politické scéně, má obrovský majetek, trvale bydlí v Monaku. Řeč je o kmotrovi Ivu Rittigovi. Vyučeném prodavači, kterého před revolucí odsoudili za krádeže. Problémy s policií má i nyní, policie ho totiž podezírá z podvodů při stamilionových veřejných zakázkách.

660
reklama

Životní příběh Ivo Rittiga je opravdu zajímavý. V současnosti ho policie podezírá z podvodů při veřejných zakázkách v řádů stamilionů. Jenže to nejsou jediné pletky vlivného kmotra s policií. S justicí se dostal do křížku už před Sametovou revolucí. Dokonce byl odsouzen. Jenže nyní je na něj nahlíženo jako na netrestaného, protože si nechal podle zákona zahladit trest, upozornil portál iHned.cz, který se právě Rittigově životu před Listopadem 89 věnuje.

Kmotr Ivo Rittig se vyučil jako prodavač, do svého prvního zaměstnání v roce 1981. Nastoupil do státního podniku Potraviny Praha do samoobsluhy na rohu Štěpánské a Žitné. Už o dva roky později se Rittig vyšvihl na pozici vedoucího a v té době si začal přilepšovat.

Rittig měl, i díky dobře umístěné prodejně v centru Prahy, velmi dobré vazby na veksláky, a proto uměl sehnat vše, co si lidé přáli. Jeho kolegové i známí ho proto měli rádi. Rittig však podle iHnedu.cz vydělával především nad podpultovním obchodováním. Kvůli tomu často sahal i na peníze z tržeb. A jelikož nebyl příliš dobrý účetní a podle svědků ho několikrát napálili jeho "obchodní partneři" začalo manko na prodejně růst do obřích rozměrů.

V prodejně sice byla několikrát kontrola, ta ovšem na nic nepřišla. Rittig díky dobrým vazbám, vždy o kontrole věděl dopředu. Peníze si půjčil od známých, zboží stáhl z jiných provozoven, či prázdné kartony vystlal papírem a dalšími předměty, aby měli požadovanou váhu, uvádí iHned.cz, který cituje rozsudek soudu.

Past sklapla až v létě v roce 1985, kdy Rittiga práskl jeho komplic, jeho zástupce František Hájek. Po razii bezpečnosti skončil Rittig v poutech a putoval do vazby, kde strávil tři roky. Při vyšetřování vyšlo najevo, že manko na prodejně je 766 tisíc korun. Soud pak konstatoval, že do Rittigovi kapsy putovalo nejméně 250 216,70 Kčs. Dalších 135 tisíc Rittig použil na splacení dluhů u známých. Dalších 37 tisíc ukradl Hájek. Zbývající peníze, asi 382 tisíc korun, se podle rozsudku vytratilo kvůli nepořádku v účetnictví.

Soud nakonec poslal Rittiga na 9 let do vězení, jeho zástupce a komplic Hájek dostal 4 roky. Kromě toho soud uložil Rittigovi dvacetitisícový peněžitý trest, Hájek desetitisícový, zákaz činnosti hmotně odpovědných pracovníků na 5 let pro Rittiga a na 3 roky pro hájka a povinnost nahradit statisícové škody, citoval portál iHned.cz rozsudek.

Rittig si ovšem včetně tříleté vazby odseděl jen polovinu trestu, poté se dostal na svobodu díky polistopadové amnestii. Před časem si pak Rittig zažádal o zahlazení trestu. Proto se nyní na něj musí pohlížet jako, kdyby nikdy odsouzen nebyl.

Témata: Ritting, Ivo

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky