Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Muž pomohl romskému dítěti, skončil zmlácený v nemocnici

Muž pomohl romskému dítěti, skončil zmlácený v nemocnici

Foto: Radek Sycha, MoneyMAG.cz

Policie se zabývá brutálním útokem na muže, jenž se nachomýtl u dopravní nehody na Jičínsku a chtěl pomoci sraženému cyklistovi. Jeho opilí příbuzní si ho nejspíš spletli s viníkem nehody a zbili ho tak, že musel podstoupit operaci. Rodina napadeného muže říká, že šlo o rasistický útok.

"Syn jel domů a viděl, jak auto před ním srazilo dvanáctiletého cikána na kole. Nic vážného se mu nestalo, ale syn zastavil, jestli nechce pomoct, že ho doveze domů," řekl pro iDnes.cz otec napadeného muže.

Na místo dorazili i příbuzní sraženého cyklisty. Zřejmě si zachránce spletli se skutečným viníkem nehody. "Přijelo auto a aniž by se ti dva zeptali, co se stalo, šli na syna pěstmi a kopali ho, nacpali ho do příkopu a tam ho valchovali," popisuje incident otec a dodává: "Shodou okolností jela okolo moje sestra se švagrem a když viděli, že mlátí našeho kluka, tak zastavili a švagr mu šel pomoct. Tak mu naložili taky."

Žena hned začala volala o pomoc, a tak na místo vyjel i otec napadeného. "Když jsme tam přijeli, už bylo po všem, ale syna zkopali tak, že má rozmlácený obličej, musel na operaci," líčí. "Byl to rasistický útok, nic jiného. Byli opilí a sprostě nám nadávali. Říkali, že vědí, kde bydlíme. Vyhrožovali, že nás podřežou," dodává.

Rodina na útočníky podala trestní oznámení. Policisté případ nejdříve prošetřovali jako výtržnictví, ale druhý den prováděli výslechy a na základě lékařské zprávy ho překvalifikovali na ublížení na zdraví. "Dva útočníci jsou stíháni na svobodě, hrozí jim šest měsíců až tři roky vězení," uvedla pro iDnes.cz Libuše Holá z královéhradecké policie.

Zachránce má okolo očí obrovské podlitiny, zlomený nos a několik dalších obličejových kůstek. Napadeného muže útok šokoval. "Vůbec se nezajímali o toho zraněného kluka. Prostě mě chytli pod krkem a začali mě mlátit," svěřil se. "Mám zlomený nos a tady ještě nějaká zlomenina," dodal.

Zranění jedenáctiletého cyklisty naštěstí nebyla vážná a je v pořádku. Totéž už se bohužel nedá říct o napadeném muži. Z útoku, kterému navíc čelil přesně v den svých 31. narozenin, se totiž bude zotavovat minimálně šest týdnů.

Lze vůbec spočítat počet Romů v ČR

Počet Romů, příslušníků romské národnostní menšiny, kteří se ke své národnosti hlásí, se zjišťuje jednou za deset let při sčítání lidu, domů a bytů. V roce 1991 se k romské národnosti přihlásilo 32 903 osob a romštinu jako svůj mateřský jazyk uvedlo 24 294 osob. Při sčítání lidu k 1. březnu 2001 se k romské národnosti přihlásilo pouze 11 716 obyvatel, romštinu jako mateřský jazyk však nadále uvedlo 23 200 osob. Došlo tedy k poklesu počtu těch, kteří deklarovali svou romskou národnost, ne však těch, kteří uvedli romštinu jako mateřský jazyk.

Další analýzou dat ze sčítání lidu, domů a bytů, při které byly započteny i osoby, které přihlásily romskou národnost respektive romský mateřský jazyk na druhém místě, dospěl Ivan Gabal k počtu 72 000 osob. Toto číslo se sice blíží skutečnému stavu nejvíce, ale ještě pořád nepostihuje tu část romské populace, která je zcela bez národního uvědomění.

Podle evidence někdejších národních výborů žilo v roce 1989 v České republice 145 738 Cikánů. Z prognóz provedených Katedrou demografie Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy vychází, že dnes by mělo v České republice žít okolo 200 000 příslušníků romských komunit, informuje server vlada.cz.

Témata:  krimi

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy