Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Změny počasí zasáhnou i ekonomiku: Co čeká střední Evropu?

Změny počasí zasáhnou i ekonomiku: Co čeká střední Evropu?

Foto: Radek Sycha, MoneyMAG.cz

Extrémní výkyvy počasí, tedy vedra provázená suchem nebo tuhé zimy, zvyšování hladin moří a nedostatek potravin. To vše bude korunované sto miliony mrtvých. Tak vidí odborníci vývoj světa do roku 2030. Důvod? Změny klimatu v důsledku využívání fosilních paliv.

Pokud jde o Evropu, změny v klimatu budou podle odborníků ekonomicky výhodné pro země na severu Evropy, vcelku neutrální pro střední Evropu a velmi nevýhodné pro jižní Evropu. Odborníci brali v úvahu změny, které přinese vývoj počasí v zemědělství, v turistice a také v případě lidského zdraví.

Pro střední Evropu by zvýšení teploty o 2,5 °C znamenalo růst výnosů v zemědělství o pět procent, počet lidí zasažených povodněmi by vzrostl o 117 tisíc a škody o 3,5 milionu eur, příjmy z turistiky by vzrostly o 0,93 milionu eur a na vedra by zemřelo o 17 lidí více na 100 000 obyvatel.

Nejhůře se ovšem změny klimatu projeví v zemích, které patří mezi chudé. Ty už nyní čelí problémům se suchem, nedostatku vody, špatným úrodám, chudobě a nemocem. Jsou to země v Africe a Asii, problémům se ovšem nevyhne ani USA nebo rychle se rozvíjející ekonomika Číny a Indie. Přesné vyčíslení je velmi obtížné, protože klima ovlivňuje velké množství oborů a mezi nimi existují vazby. Úpadek jednoho kvůli změnám klimatu může podpořit jiný, nebo i naopak.

Témata:  počasí

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:22

30. dubna 2024 10:43

MMF aktualizoval výhled. Německo bude těsně nad nulou. Rusko naopak poroste. Sankce evidentně selhaly

KOMENTÁŘ Vladimíra Pikory: Mezinárodní měnový fond (MMF) v dubnu aktualizoval svoji prognózu a řekl nám, jaký očekává vývoj hlavních ekonomik světa. Nabídl obrázek, který ovšem není pěkný. Data ukazují, že Evropa se stává skanzenem. Budeme mít další slabý rok, kdy se budeme pohybovat těsně nad nulou, zatímco jiným se bude dařit lépe. Nůžky mezi námi a Ruskem se podle dat přivřou. Tak to ale přece být nemělo.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy