Děsivá čísla Nečasovy vlády. I bez Nagyové šlo o propadák i v rámci EU

O kauze Jany Nagyové se mluvilo jako o definitivní kapce, po které přetekl pohár trpělivosti české veřejnosti s vládou Petra Nečase. Jenže to není úplně pravda. Vláda sice padla až po této aféře, důvěru obyvatel ale neměla ani předtím.

660
reklama

Eurobarometr provedl těsně před vypuknutím aféry se zneužíváním tajných služeb průzkum veřejného mínění ve všech zemích Evropské unie. Ptala se i na to, jak lidé důvěřují svému parlamentu a své vládě. Výsledky jsou opravdu tristní.

Parlamentu u nás důvěřuje jen 11 procent lidí. To je čtvrtý nehorší výsledek z celé EU. Hůře na tom jsou jen zákonodárci v Řecku (10%), Španělsku (7%) a Slovinsku (6%). Naopak ve Švédsku, kde je důvěra nejvyšší, věří parlamentu 70 procent obyvatel. Průměr EU je pak na 26 procentech.

Tento špatný výsledek je jen o málo horší, než důvěra ve vládu. V květnu, kdy ještě vládla pravicová koalice v čele s Nečasem, věřilo vládě jen 13 procent obyvatel. To nám přisoudilo šesté nejhorší číslo v EU. Za námi je opět stejná trojice jako v případě důvěry v parlament: Španělsko (8%), Řecko (9%) a Slovinsko (10%). Tyto země pak doplňuje Portugalsko (10%) a Itálie (11%). Naopak největší důvěře se těší lucemburská vláda. Té věří 62 procent obyvatel. Průměr EU je pak na hodnotě 25 procent.

Témata: Nečas, Petr

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky