Poslanec Pekárek sedí už přes půl roku. A dostává měsíčně přes 50 tisíc

Většina vězňů, která vyjde z vězení je bez peněz, jenže pravomocně odsouzený poslanec Roman Pekárek i z basy vydělává peníze, o kterých se spoustě poctivě pracujícím lidem jen zdá. Jako poslanec, i když odsouzený, pobírá 55 900 korun. Naštěstí teď bude mít utrum, poslední peníze jako poslanec totiž dostane v pátek.

660
reklama

Poslanec Roman Pekárek je ve vězení od února, každý měsíc mu na účet ale chodí 55 900 korun hrubého, ačkoliv nebyl ani jeden den v práci! Naštěstí zákonodárci dostali rozum a svému kolegovi štědrý příspěvek utnuli. Poslední poslaneckou výplatu dostane k 16. srpna. O den později totiž začne platit nový zákon, který znemožní platby pravomocně odsouzeným poslancům, píše čtvrteční Právo.

Až dosud Pekárek normálně dostával poslanecký, ačkoliv ve sněmovně, tedy v práci, nebyl ani minutu. Kancelář Poslanecké sněmovny mu pouze stopla náhrady na reprezentaci a dopravu, teď přijde nejen o plat poslance, ale i o peníze na kolínskou kancelář, což mohlo podle Práva činit až 41 tisíc korun měsíčně.

Jedna výhoda ale Pekárkovi přece jen zůstane, sněmovna bude platit dva Pekárkovi asistenty. Ačkoliv zůstává záhadou, proč je vlastně potřebuje, nový zákon se na tyto platby nevztahuje. Její výši rozpočtový a nyní je její výše 35 880 korun. Tuto částku tak může rozdělit i Pekárek.

Část peněz z této částky přece jen poputuje k Pekárkovi, protože asistentkou je jeho manželku. Druhým asistentem je jeho kamarád Vilém Gruml. Jak Pekárek rozdělí téměř 36 tisíc korun je na něm, ale už dříve prozradil, že manželce platí jen tisícovku měsíčně. Ale jestli tomu opravdu tak je, nelze zjistit.

Zatímco Pekárek o většinu peněz přijde, další propíraný poslanec, David Rath, se kterým minulý týden začal soudní proces, o peníze nepřijde. Zákon totiž stanovuje, že o peníze přichází poslanci pravomocně a nepodmíněně odsouzení za úmyslný trestný čin. Rath však dosud nebyl odsouzen, Pekárek naproti tomu dostal 5 let za korupci.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky