Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rath u soudu: Byl na mě vyvíjen brutální nátlak!

Rath u soudu: Byl na mě vyvíjen brutální nátlak!

Foto: Pixmac

Dnes ráno krátce po deváté hodině začal soud s poslancem Davidem Rathem, Kateřinou Pancovou a Petrem Kottem. Celkem se obžaloba týká jedenácti lidí obviněných z ovlivňování veřejných zakázek.

Rath ve svém prohlášení, které dostali novináři před soudní síní, uvádí, že je nevinný, což od něj bylo slyšet v posledních dnech mnohokrát. Uvidíme, jestli ke stejnému závěru dojde i senát po vyslechnutí 78 svědků, kteří mají u soudu vypovídat, a po posouzení důkazů, mezi kterými jsou i odposlechy. Na těch má být slyšet i šustění peněz, když je Rath s dalšími přepočítávali.

Kolem půl desáté začal číst státní zástupce Petr Jirát obžalobu. Pancová a Kott měli rozhodovat o investicích ohledně středočeských nemocnic a rozhodovali pomocí vazby na Ratha, kdo zakázku „vysoutěží". Za tuto výhodu pro uchazeče o veřejnou zakázku požadovali úplatek 10 % z vysoutěžené ceny. Všichni tři si tak měli rozdělit 38 milionů korun. Státní zástupce přečetl, jak ředitelka firmy FISA Ivana Salačová popsala předání úplatku za zisk zakázky. Díky této spolupráci s vyšetřovali ji hrozí nižší trest. Ministerstvo pro místní rozvoj se u soudu dožaduje 56 milionů korun po obžalovaných.

Rath u soudu uvedl, že považuje zacházení s ním za brutální nátlak. Dle poslance má jít jen o to, aby byl odstraněn nepohodlný opoziční politik. Souboj s korupcí přirovnal k inkvizici, která poslala na smrt ve středověku stovky nevinných.

Hlavním aktérům, Rathovi, Kottovi a Pancové, hrozí dokonce dvanáct let ve vězení. Proces probíhá u Krajského soudu v Praze a vede jej soudce Robert Pacovský. Rozhodnuto by mohlo být už koncem října. Soud probíhá za zavřenými dveřmi pro fotografy a kameramany televizí.

Témata:  David Rath

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

18. dubna 2024 12:55

Koupil jsem si prodlouženou záruku, nebo je to pojištění?

Spotřebitelé se dnes mohou velmi často setkat s nabídkou prodloužené záruky na zboží, které kupují. Někdy bývá tato smluvní záruka nabízena automaticky, jindy je za příplatek. Nemálo spotřebitelů si tak prodlouženou záruku přikoupí, zejména na spotřební elektroniku, která bývá na poruchy náchylná. Někteří z nich však mohou být posléze nepříjemně překvapeni, když jim s reklamací nevyhoví, buď kvůli podmínkám smluvní záruky, nebo protože se vlastně vůbec nejedná o záruku, ale o pojištění. Na co by si měl spotřebitel pozor, než si za takovou nadstandardní službu připlatí?

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy