Šok: Nagyová brala 1 milion plat a 1 milion odměnu

Spolupracovníci expremiéra Petra Nečase (ODS) na Úřadu vlády dostávali odměny v řádech statisíců i milionů korun. Mnohdy dokonce měli větší odměny, než byl jejich celoroční platy. Informace odtajnil nový vedoucí Úřadu vlády Radek Augustin.

660
reklama

Za časů Petra Nečase se na Úřadu vlády rozhodně nešetřilo. Platí to minimálně pro to, jak štědrý byl bývalý šéf vlády ke svým spolupracovníků. Ti totiž pravidelně dostávali opravdu závratné odměny. Například bývalý vedoucí Úřadu vlády Lubomír Poul bral ročně přibližně 1,2 milionu korun, stejnou částku pak dostal i na odměnách.

A nebyl jediný. Ze zveřejněných informací totiž vyplývá, že na pořádné peníze nad rámec svých platů si pravidelně přišli i jednotlivý náměstci úřadu či vrchní ředitelé sekcí. Částky nejsou sice spojeny s konkrétními jmény, ale pouze s funkcemi, jde z nich však odvodit například to, že Nečasova pravá ruka a jeho současná partnerka Jana Nagyová měla roční plat blížící se jednomu milionu korun a například v roce 2011 získala dalších 1,2 milionu na odměnách. Přepočteno na měsíční příjem si tak vydělávala s odměnami více než sám premiér Nečas, jehož plat i s náhradami byl 169 tisíc korun.

"Chceme tímto postupem transparentně ukázat, jak bylo nakládáno s veřejnými prostředky. Vrcholní státní zaměstnanci musejí počítat s tím, že jejich plat podléhá zvýšené kontrole a není možné donekonečna tajit, jakou mzdu za svou práci dostávají. Věřím, že se tak Úřad vlády tímto krokem stává otevřenějším a transparentnějším,“ vysvětluje rozhodnutí odtajnit platové poměry vedoucí Úřadu vlády Radek Augustin.

Ten zveřejnění platů a odměn, kterému se bývalá vláda bránila, opírá o dřívější rozhodnutí Nejvyššího správního soudu týkajícího se zveřejňování mezd ve veřejném sektoru.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky