Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Demonstrace proti Babišovi pokračují

demonstrace proti Babišovi 6. 5. 2019
demonstrace proti Babišovi 6. 5. 2019
Foto: Petr Čepela / INCORP images

V řadě měst Česka kromě Prahy se dnes budou opět konat protesty proti premiérovi Andreji Babišovi (ANO) a ministryni spravedlnosti Marii Benešové (za ANO). Demonstrace se konají poněkolikáté. Posledního protestu minulé úterý v Praze se podle pořadatelů zúčastnilo až 120.000 lidí. Dnes budou protesty například v Brně, Ostravě, Plzni a dalších centrech krajů i v menších městech. Organizátoři protestů ze spolku Milion chvilek pro demokracii tvrdí, že se Babiš dosazením Benešové do vlády snaží ovlivnit justici. Premiér to popírá.

Demonstrace proti Babišovi a Benešové se zatím konaly většinou v Praze. Organizátoři protestů ale již dříve, 28. května, svolali demonstrace i ve dvou stovkách dalších měst v Česku. Tehdy se na jednotlivých místech většinou sešly stovky lidí, jen v Brně dosáhl počet účastníků podle policie 2500 lidí a podle organizátorů až 4000. Dnes se protesty kromě krajských měst konají i v mnoha okresních městech a menších obcích.

Impulzem pro demonstrace, z nichž první se konala 29. dubna, se stala demise ministra spravedlnosti Jana Kněžínka (za ANO) a volba jeho nástupkyně, jíž se stala poradkyně prezidenta Miloše Zemana pro justici Benešová. Kněžínek úmysl odejít oznámil 18. dubna, jen den po sdělení, že policie navrhla obžalovat Babiše a ostatní obviněné v kauze kolem dotace na farmu Čapí hnízdo. Podle organizátorů protestů chce Babiš dostat justici pod svou kontrolu. Babiš případ označuje za politickou kauzu.

Kromě výměny v čele ministerstva spravedlnosti kritizují protestující také vyplácení evropských dotací holdingu Agrofert, který dříve vlastnil Babiš. Akcie Agrofertu vložil Babiš v roce 2017 do svěřenských fondů kvůli zákonu o střetu zájmů. Podle nedávno zveřejněného návrhu auditní zprávy Evropské komise má ale Babiš stále vliv na Agrofert a jako premiér také na použití peněz Evropské unie.

Témata:  Andrej Babiš demonstrace demonstrace proti Babišovi

Aktuálně se děje

16. května 2024 10:28

14. května 2024 19:38

14. května 2024 11:13

Srovnání cen mobilních tarifů, internetu a TV se vyplatí. Neutrácíte někde zbytečně?

Platby za telefon, internet a televizi jsou základními položkami většiny osobních a rodinných výdajů. Asi se bez nich zcela neobejdete, ale neutrácíte v některé z nich zbytečně? Chytrým srovnáním ušetříte jako jednotlivec stovky korun měsíčně, rodina i tisíce.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy