Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pražská záchranka reklamuje kvůli častým závadám nové sanitky

Nové sanitní vozy
Nové sanitní vozy
Foto: Zdravotnická záchranná služba hl. m. Prahy

Zdravotnická záchranná služba (ZZS) hlavního města Prahy se potýká se závadami na nových sanitních vozech. Reklamuje je proto u dodavatele. Služba to sdělila v reakci na dnešní prohlášení radní Mileny Johnové (Praha Sobě), která po jednání městské rady řekla, že u této zakázky nechá prověřit smlouvu s dodavatelskou firmou.

ZZS loni od firmy Baus-At Czech objednala 30 sanitek za 122 milionů Kč. Transakci však od počátku provázely potíže. Dodávka sanit se neuskutečnila v termínu, následně se projevily technické nedostatky nových vozidel. ČTK požádala o vyjádření i společnost Baus-At Czech, ta ale dosud nereagovala.

Služba má nyní v provozu 68 sanitek rychlé záchranné pomoci a 12 vozů rychlé lékařské pomoci. Neodkladnou péči i přes problémy s novými vozy poskytuje v nezměněném rozsahu.

Nové sanity mají nejčastěji poruchy v elektroinstalaci. ZZS už eviduje 75 poruch řídící jednotky, informovala v tiskové zprávě. Některé závady se vyskytly u všech 30 sanitek, šlo například o poruchu anténního konektoru.

"Odstranění těchto nedostatků reklamujeme u dodavatele, aby se vozidla vrátila do provozu co nejdříve a bez závad. To nemění nic na tom, že tyto závady na straně Baus-At Czech s.r.o. jsou pro nás zásadním zklamáním,“ říká náměstek ředitele technicko-provozní sekce ZZS Ján Doubrava.

Třicítku sanitek Mercedes-Benz Sprinter měla ZZS obdržet do 13. listopadu 2018. Firma Baus-At Czech však do tohoto data dodala pouze jedno vozidlo. Dodávka pokračovala v následujících měsících. Poslední tři sanity ZZS dostala až letos v dubnu. Za toto pochybení ZZS dodavateli vyměřila smluvní pokutu téměř 13 milionů, která byla uhrazena zápočtem proti platbám za dodávky.

"Je potřeba, abychom tu situaci analyzovali, abychom se poučili z těch chyb, které se odehrály a vedly k současným komplikacím. V budoucnosti se to nesmí opakovat," uvedla dnes Johnová.

Technický stav nových sanitních vozů opakovaně kritizuje také jeden ze záchranářů.

Společnost Baus-At Czech byla založena v září 2016 jako zástupce nadnárodního výrobce sanitních a speciálních vozidel B.A.U.S. AT. Sídlí v Praze. V dubnu letošního roku se přestěhovala, v březnu změnila jednatele. Na svých webových stránkách uvádí 86 dodaných vozidel a 12 klientů. Jedinou konkrétní referencí je pražská ZZS.

Témata:  Praha záchranná služba Zdravotnická záchranná služba hl. m. Prahy

Aktuálně se děje

16. května 2024 10:28

15. května 2024 11:47

Dostupnost bydlení se lepší, v Česku je až 900 nájemních bytů, říká realitní expert

Jak se projeví tolik diskutované snižování úrokových sazeb na realitním trhu, jaký to bude mít vliv na ceny? Ačkoliv tuzemská ekonomika zažila za duben dramatičtější zvýšení inflace, než které očekávala ČNB, predikce ekonomů naznačují do budoucna spíše snižování úrokových sazeb. S očekávaným snižováním úrokových sazeb je pak spojeno zvýšení dostupnosti bydlení pro lidi s nižšími příjmy, a tedy i tlak na cenu. Současný stav realitního trhu je ve znamení pozitivní nálady a mírného oživení, jak dlouho tento trend vydrží? Na to serveru MoneyMAG.cz odpověděl realitní znalec a analytik Iztok Toplak.

Zdroj: Petr Hanisch

Další zprávy