Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Z Vřesové na Sokolovsku unikly silně zapáchající látky. Lidé v okolí mají zdravotní potíže

Hasiči, ilustrační fotografie
Hasiči, ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

V areálu Sokolovské uhelné ve Vřesové na Sokolovsku kvůli poruše v generátorovně unikly ve středu odpoledne silně zapáchající aromatické uhlovodíky. Podle zástupců podniku nejsou v této koncentraci zdraví škodlivé, desítky lidí z Chodova a dalších přilehlých obcí si ale na sociálních sítích stěžovaly na bolesti hlavy, pocity na zvracení i další zdravotní potíže. Společnost navíc o odpolední havárii informovala na svých stránkách až kolem 22:00. Na odstranění následků havárie firma pracuje společně s hasiči, událostí se zabývá Česká inspekce životního prostředí.

Porucha nastala v 16:45, podle společnosti byla odstraněna už o 15 minut později. "Nedošlo k ohrožení zdraví. Podle toho, jak se budou vyvíjet rozptylové a klimatické podmínky, může v následujících hodinách přetrvávat v ovzduší zápach uniklých látek, který však není zdraví škodlivý," uvedla Sokolovská uhelná s omluvou na webu.

Uniklé látky se podle mluvčího Sokolovské uhelné Vladislava Podrackého podařilo zadržet ve vodní nádrži ve Staré Chodovské a nedostaly se do Chodovského potoka. Z preventivních důvodů jsou na několika místech umístěny norné stěny. Z dočišťovací nádrže u Staré Chodovské by uniklé látky měla následně odstranit specializovaná firma.

Lidé z nedalekého Chodova a okolí na facebooku uváděli, že je bolí hlava, štípe v krku a v očích a mají pocity na zvracení. Kvůli silnému zápachu mnozí v bytech utěsňovali okna i dveře a nevycházeli ven. Zápach podle nich přetrvává i dnes.

Situace znepokojila také vedení Chodova. "O situaci jsme byli informováni stejně jako veřejnost kolem desáté hodiny večerní. Považujeme za nešťastné, jak a kdy jsme se o situaci dozvěděli, a hodláme v tomto směru vyvolat jednání s vedením podniku. Chceme nastavit jasnější pravidla informování o probíhajících haváriích, jejich závažnosti a dopadech na obyvatele regionu," uvedlo v prohlášení vedení města. Starosta Patrik Pizinger a místostarosta Luděk Soukup (oba HNHRM) uvedli, že Sokolovskou uhelnou považují za významného partnera. Zdůraznili ale, že komunikace a poskytování relevantních informací je základ dobrých sousedských vztahů.

Na oznámení se událostí začala zabývat Česká inspekce životního prostředí. Její inspektoři prověřují stav ovzduší a ověří také, zda látky nekontaminovaly Chodovský potok, řekla ČTK mluvčí inspekce Radka Nastoupilová. Město Chodov na facebooku uvedlo, že se obrátí i na Krajskou hygienickou stanici a další instituce.

Témata:  Sokolovská uhelná uhlí energetika

Aktuálně se děje

3. května 2024 9:25

2. května 2024 17:23

Apple má problém u iPhonů s budíkem

Apple uvedl, že intenzivně pracuje na opravě problému, který způsobil, že některé alarmy na iPhonu nevysílaly zvuk, což způsobilo, že někteří uživatelé nechtěně zaspali. Pro mnoho lidí slouží jejich telefon jako nezbytný budík a ti, kteří díky této chybě něco zmeškali, se obrátili na sociální média, aby své frustrace sdíleli.

Zdroj: Radovan Majer

Další zprávy