Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kanada může v legalizaci marihuany otevřít dveře dalším zemím

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Investice zaměřené na marihuanu zaznamenaly od října silný pokles. Některé ETF fondy spadly až o 50 procent. Tento volatilní sektor je proto atraktivní zejména pro dlouhodobé investory.

Odvětví zpracování a spotřebování marihuany je stále velmi nové. Dosud je ale zastřené sociálním stigmatem. Je však pravděpodobné, že nyní stojíme na zlomovém bodě, kdy Kanada, jako první z nejrozvinutějších zemí (G7), legalizovala marihuanu pro medicínské a dokonce i rekreační využití u dospělých.Legalizace marihuany jako téma pro americké volby 2020?

Tento krok může vyvolat řetězovou reakci i v ostatních rozvinutých zemích. Téma je totiž aktuální v politické debatě mnoha států. Kanada vede peloton. Téma se však může dostat i do předvolební kampaně v USA ve volbách v roce 2020. Existuje totiž množství průzkumů veřejného mínění, které říkají, že voliči chtějí toto téma prosadit do agendy, ať už jde o republikány nebo demokraty. Dnes povoluje rekreační užívání marihuany devět států USA. Až 34 států povoluje její použití k lékařským účelům. Sporná je nyní v USA legislativní regulace na federální úrovni.

Co to bude znamenat z pohledu investorů? Pokud se bude vývoj ubírat tímto směrem, investice do odvětví mohou v horizontu tří až pěti let přinést zhodnocení o 300 až 500 procent. Jde tedy o dlouhodobou investici. Trh je však velmi volatilní. Například nedávno jsme byli svědky pádu několika ETF fondů zaměřených na marihuanu. Některé od října poklesly až o 50 procent. Otázka je, jak se na obchodech podílejí investoři a spekulanti. Od ledna odvětví opět roste. Sektor jako takový si proto z dlouhodobého hlediska určitě zaslouží pozornost, informuje Kay Van-Petersen, globální makro stratég Saxo Bank.

Témata:  Kanada marihuana USA

Aktuálně se děje

16. května 2024 10:28

15. května 2024 9:12

Bidenova obchodní válka s Čínou je bouří ve sklenici vody. Světové akcie včera pokořily historický rekord

Ukazatel výkonu všech akciových trhů ve světě – MSCI All Country World Index – včera pokořil svůj historický rekord. Prodloužil přitom sérii růstových dní, takže ta je nyní nejdelší od letošního ledna. Přitom americká administrativa prezidenta Joea Bidena se uchýlila ke svému dosud nejzásadnějšímu navýšení cel na dovoz do USA z Číny, jímž navázala na obdobné, ovšem razantnější kroky předchozí administrativy Donalda Trumpa. 

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy