Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zadlužený e-shop Zoot získal miliony na další provoz

CZK
CZK
Foto: INCORP images

Zadlužený e-shop s oblečením Zoot.cz získal investici v řádu desítek milionů korun od investora Natland a pokusí se o restart podnikání. Insolvenční soud dnes obchodu umožnil ochranu před věřiteli, aby mohl projít restrukturalizací. Soud schválil na majetek firmy tzv. moratorium před zahájením insolvenčního řízení, vyplývá z insolvenčního rejstříku. Celkový dluh dosahuje 472 milionů Kč, přičemž závazky 65 milionů korun jsou po splatnosti více jak tři měsíce.

Provozní financování poskytne Natland Group podnikatele Tomáše Rašky společně s novým managementem, který již na sklonku loňského roku skoupil největší závazek mezi věřiteli - pohledávku od Raiffeisenbank. V novém složení se nachází i management firmy, kde aktuálně figurují Lukáš Uhl, který působil v Dáme jídlo, a Robert Vojáček, který spoluzakládal start-up LidskáSíla.cz.

"Po dlouhodobých jednáních se podařilo dosáhnout dohody s částí věřitelů. Aktuální financování umožní rozšířit portfolio zboží a posunout firmu k profitabilitě. Zákazníků se současné dění nedotkne. Naopak nastavená opatření i do budoucna zlepší a zároveň zefektivní zákaznický servis," řekl ČTK nový generální ředitel ZOOTu Lukáš Uhl.

Zoot v návrhu uvádí, že chce po dobu moratoria, které bude trvat tři měsíce, vyjednávat o vstupu strategického investora do společnosti za účelem posílení jejího kapitálu. "V obecné rovině projevilo zájem o vstup několik subjektů. V současné době probíhají jednání o podmínkách účasti strategického partnera na podnikání dlužníka," uvedla firma v návrhu, na který upozornil deník E15.

Pro e-shop je podle dokumentu zásadní zachování provozu, plánuje také snížení nákladů, které se dotkne oblasti marketingu a propagace i provozních a finančních nákladů. E-shop také chce zavřít 12 výdejen, nyní jich má 28.

Kvůli teplému počasí bylo hospodaření firmy v loňském prvním pololetí negativně ovlivněno výrazným sezonním výpadkem prodeje jarního zboží, což se projevilo v propadu tržeb.

Mezi hlavní věřitele patří firmy Natland Finance investiční fond, Česká pošta či BH Securitires. První jmenovaná firma disponuje pohledávkami v hodnotě 123 milionů korun.

Témata:  e-shopy Zoot Peníze půjčky

Aktuálně se děje

16. května 2024 10:28

15. května 2024 9:12

Bidenova obchodní válka s Čínou je bouří ve sklenici vody. Světové akcie včera pokořily historický rekord

Ukazatel výkonu všech akciových trhů ve světě – MSCI All Country World Index – včera pokořil svůj historický rekord. Prodloužil přitom sérii růstových dní, takže ta je nyní nejdelší od letošního ledna. Přitom americká administrativa prezidenta Joea Bidena se uchýlila ke svému dosud nejzásadnějšímu navýšení cel na dovoz do USA z Číny, jímž navázala na obdobné, ovšem razantnější kroky předchozí administrativy Donalda Trumpa. 

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy