Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vláda je pro nižší platy starostů z řad zákonodárců

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Jan Zýka / INCORP images

Placeným obecním a krajským zastupitelům, kteří jsou zároveň členy vlády nebo Parlamentu, by se mohly snížit mzdy vyplácené z obecních či krajských rozpočtů.

Vláda dnes podpořila příslušný návrh zákona, který vypracovali poslanci vládního hnutí ANO a připojil se k němu i zástupce opozičních Pirátů Jakub Michálek. Hejtmani, starostové nebo radní z řad zákonodárců by podle návrhu měli právo pouze na dvě pětiny částky, kterou dostávají jejich kolegové. Věc ještě musí posoudit Sněmovna.

Premiér Andrej Babiš (ANO) návrh dnes označil za pozitivní, podle něj reaguje na skutečnost, kdy někteří volení představitelé kumulují několik funkcí. Uvedl také, že by peníze, které obce a kraje nevyplatí svým voleným představitelům, zůstaly v jejich rozpočtu.

Předkladatelé zákona ve zprávě k normě zdůraznili, že nenavrhli zavedení neslučitelnosti funkcí obecního či regionálního představitele a člena Parlamentu nebo vlády, "protože transfer zkušeností z komunální či regionální sféry do činnosti zákonodárných sborů či vlády (nebo naopak) prostřednictvím osob působících v obou sférách může být prospěšný".

"Nenavrhuje se ani úplné odnětí jedné z odměn, které jsou v souběhu, čímž je navrhovaná právní úprava šetrnější než některé obdobné v České republice již platné regulace," zdůraznili autoři novely.

V navrhovaném omezení vycházeli tvůrci předlohy ze současné konstrukce, podle níž má minimální odměna pro neuvolněného starostu představovat 0,3násobek platu uvolněného starosty. "Specifikům situace řešené v nynějším návrhu odpovídá stanovení poněkud většího podílu ve výši 0,4 násobku odměny uvolněného člena zastupitelstva," uvedli předkladatelé v důvodové zprávě.

Témata:  vláda obce, města platy / mzdy

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Hra na štěstí? Ne, správný postup při investování výrazně snižuje riziko ztráty

KOMENTÁŘ Martina Pleštila, ředitele úseku investic, Broker Trust - Úroky na spořicích účtech klesají. Ještě víc tak poroste investiční apetit Čechů, kteří hledají pro své úspory lepší výnos. Už loni přitom investice v ČR zaznamenaly mimořádný rok. Češi měli jen ve fondech kolektivního investování vloženo přes 938 miliard korun, což bylo meziročně o nevídaných 25 procent více. Jak při investování efektivně snižovat riziko ztráty? Podívejte se na šest praktických tipů.

Zdroj: MoneyMAG.cz

Další zprávy