Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Myslíte si, že je pivo v Česku drahé? Vyvedeme vás z omylu

Pivo, ilustrační fotografie
Pivo, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Průměrný Čech vypije za rok více než sto litrů piva. Spotřeba zlatavého moku u nás je sice stabilní, lidé ale stále více dávají přednost lahvovému pivu doma před točeným pivem v hospodě. A to i přesto, že cena piva je v Česku v porovnání se světem velmi nízká.

Analytici Deutsche Bank shromáždili údaje o cenách různých služeb pro svou nedávnou zprávu pro klienty. Mezi nimi jsou zahrnuty i ceny piva (500 ml nebo 1 pinta) za rok 2017 v místech, kde žijí a pracují větší skupiny Němců.

Z těchto dat vyplývá, že pivo je nejlevnější v Praze (v přepočtu asi 1.30 dolaru), Johannesburg (1,70 dolaru), a Lisabonu (2 dolary). Na druhou stranu nejvíce za pivo zaplatí lidé v norském Oslu Norsko (9.90 dolaru), Singapuru (9,00 dolarů) a Hongkongu (7,70 dolarů).

Co se týče amerických měst, nejdražší je New York City, kde pivo v průměru stojí 7,40 dolarů. Na paty mu ale šlape Boston s 7,20 dolary, píš server Bussines Insider.

Podíl piva, které Češi pijí v hospodách či restauracích, klesl na rekordně nízkou úroveň 38 procent. Ukazují to údaje z loňského průzkumu Českého svazu pivovarů a sladoven, který každoročně připravuje společně s Centrem pro výzkum veřejného mínění Sociologického ústavu AV ČR.

Zatímco v roce 2014 a 2015 připadalo na spotřebu mimo hospody či restaurace necelých 60 procent, v roce 2016 už se podíl piva vypitého doma zvýšil na 62 procent.

Témata:  ceny potravin pivo

Aktuálně se děje

3. května 2024 9:25

2. května 2024 17:23

Apple má problém u iPhonů s budíkem

Apple uvedl, že intenzivně pracuje na opravě problému, který způsobil, že některé alarmy na iPhonu nevysílaly zvuk, což způsobilo, že někteří uživatelé nechtěně zaspali. Pro mnoho lidí slouží jejich telefon jako nezbytný budík a ti, kteří díky této chybě něco zmeškali, se obrátili na sociální média, aby své frustrace sdíleli.

Zdroj: Radovan Majer

Další zprávy