Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na Slovensku navzdory vysoké inflaci stoupla reálná mzda v polovině odvětví

EUR
EUR
Foto: INCORP images

Na Slovensku letos v červnu stouply reálné mzdy už v polovině z desítky sledovaných odvětví, dříve si po úpravě o vysokou inflaci přilepšili zaměstnanci jen v menší části sektorů hospodářství. Vyplývá to z údajů, které dnes ČTK poskytl slovenský statistický úřad.

Reálné mzdy se v červnu na Slovensku meziročně nejvíce, a to o 3,8 procenta, zvýšily v sektoru ubytovacích služeb. Polepšili si také pracovníci například ve stavebnictví, v restauracích a ve velkoobchodě. Naopak v dalších pěti odvětvích výdělky pracovníků po úpravě o inflaci klesaly.

V absolutním vyjádření rostly v červnu mzdy ve všech odvětvích, ve většině z nich dvouciferných tempem.

Tempo meziroční míry inflace na Slovensku v červnu zpomalilo na 10,8 procenta. Bylo tak nejnižší od loňského března.

V červnu ve většině sektorů slovenské ekonomiky pokračoval pokles počtu pracovníků. Zaměstnanost mírně klesla také v průmyslu, který se klíčovým odvětvím ekonomiky země.

Témata:  Slovensko inflace platy / mzdy EUR

Aktuálně se děje

16. května 2024 10:28

15. května 2024 9:12

Bidenova obchodní válka s Čínou je bouří ve sklenici vody. Světové akcie včera pokořily historický rekord

Ukazatel výkonu všech akciových trhů ve světě – MSCI All Country World Index – včera pokořil svůj historický rekord. Prodloužil přitom sérii růstových dní, takže ta je nyní nejdelší od letošního ledna. Přitom americká administrativa prezidenta Joea Bidena se uchýlila ke svému dosud nejzásadnějšímu navýšení cel na dovoz do USA z Číny, jímž navázala na obdobné, ovšem razantnější kroky předchozí administrativy Donalda Trumpa. 

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy

Nabíjecí stanice pro elektromobily

Tempo růstu nabíjecích stanic pro elektromobily v Česku se zvyšuje. S elektromobily ale zbytku Evropy nestačíme

V roce 2023 vzniklo 650 nových veřejných dobíjecích stanic, o 16 % více než v předchozím roce. Celkově je nyní v provozu 2 392 stanic s 4 892 nabíjecími body. Poptávka po nabíječkách díky vysokorychlostnímu nabíjení a dynamickému řízení stanic stále roste a v letošním roce se očekává další zvýšení nově instalovaných stanic. Česko s 24 239 registrovanými elektromobily i tak patří mezi země s nejnižším podílem bateriových elektrických vozidel v rámci Evropské unie.