Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jurečka: Statisíce lidí ztratí zaměstnání, milion pracovních míst se změní kvůli digitalizaci

Marián Jurečka (KDU-ČSL)
Marián Jurečka (KDU-ČSL)
Foto: Michael Zelinka / INCORP images

V následujících sedmi až osmi letech v Česku přijde o práci 300 000 lidí a další milion pracovních míst se výrazně změní kvůli digitalizaci.

Kvůli tomu je nezbytné věnovat masivní investice do rekvalifikací a vzdělávání, zejména pak do digitálních dovedností, sdělil při návštěvě Karlovarského kraje ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Do konce příštího roku chce ministerstvo přeškolit až 130 000 lidí. Zájem o rekvalifikace a kurzy roste i v Karlovarském kraji; o ně se letos hlásí asi dvojnásobek lidí než loni, dodal ředitel Úřadu práce v Karlových Varech Pavel Kučera.

 
Ministerstvo práce a sociálních věcí spolu s Úřadem práce ČR proto hodlají investovat do lidského kapitálu a podpořit rekvalifikace a digitální vzdělávání. Na tyto účely bylo alokováno pět miliard korun.

V oblasti digitálního vzdělávání si ministerstvo klade za cíl v následujícím roce a půl přeškolit až 130 000 lidí, aby zlepšili své digitální kompetence. Školení budou poskytovat firmy, nevládní organizace a úřady práce, přičemž hlavní odpovědnost leží na úřadech práce.

 
Do digitálních vzdělávacích kurzů už v Česku vstoupilo 18 539 lidí, z nichž 13 379 je úspěšně dokončilo, přičemž většina z nich jsou ženy.

Témata:  Marián Jurečka (KDU-ČSL) práce

Aktuálně se děje

16. května 2024 10:28

15. května 2024 9:12

Bidenova obchodní válka s Čínou je bouří ve sklenici vody. Světové akcie včera pokořily historický rekord

Ukazatel výkonu všech akciových trhů ve světě – MSCI All Country World Index – včera pokořil svůj historický rekord. Prodloužil přitom sérii růstových dní, takže ta je nyní nejdelší od letošního ledna. Přitom americká administrativa prezidenta Joea Bidena se uchýlila ke svému dosud nejzásadnějšímu navýšení cel na dovoz do USA z Číny, jímž navázala na obdobné, ovšem razantnější kroky předchozí administrativy Donalda Trumpa. 

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy

Nabíjecí stanice pro elektromobily

Tempo růstu nabíjecích stanic pro elektromobily v Česku se zvyšuje. S elektromobily ale zbytku Evropy nestačíme

V roce 2023 vzniklo 650 nových veřejných dobíjecích stanic, o 16 % více než v předchozím roce. Celkově je nyní v provozu 2 392 stanic s 4 892 nabíjecími body. Poptávka po nabíječkách díky vysokorychlostnímu nabíjení a dynamickému řízení stanic stále roste a v letošním roce se očekává další zvýšení nově instalovaných stanic. Česko s 24 239 registrovanými elektromobily i tak patří mezi země s nejnižším podílem bateriových elektrických vozidel v rámci Evropské unie.