Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Domácí průmysl: Další měsíc, další pád

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Komentář Tomáše Volfa: Za posledních šest měsíců se domácí průmyslová výroba dostala toliko jednou do kladných hodnot. V ostatních případech vždy klesala a jinak tomu nebylo ani prosinci 2023, kdy meziročně klesla o 0,7 %. Meziměsíčně vzrostla o 2,8 %. Za celý loňský rok domácí průmysl klesl o 0,4 %.

Na dnešním čísle o průmyslu za prosinec se negativně projevila vyšší meziroční srovnávací základna. Před rokem průmysl vzrostl o 4,9 % a dnešní výkon domácí průmyslové výroby jednoduše nemá na to, aby tuto hranici překonal dostal se tak do kladných hodnot.

Na celkovém obrázku se nic zásadního nezmění, odkud nedojde k oživení zahraničí, zejména v Německu, ale i domácí poptávky. Hodnota nových zakázek ze zahraničí vzrostla o 1,5 %, ale tuzemských klesla o 0,2 %.

V dalších měsících bychom se měli držet v blízkosti nuly a zlepšení, i když nepatrné, by mělo z tohoto pohledu přijít až ve druhé polovině letošního roku. Tam už by se mohl projevit i další pozitivní faktor a tím budou nižší sazby.

ČNB je se sazbami na sestupné trajektorii a otázka je pouze tempo dalšího uvolnění měnových podmínek, nikoli zda ano či ne a předpoklady trhů jsou spíše nastaveny na rychlejší snižování sazeb, což by domácímu průmyslu pomohlo.

Témata:  průmysl komentář

Aktuálně se děje

16. května 2024 10:28

15. května 2024 9:12

Bidenova obchodní válka s Čínou je bouří ve sklenici vody. Světové akcie včera pokořily historický rekord

Ukazatel výkonu všech akciových trhů ve světě – MSCI All Country World Index – včera pokořil svůj historický rekord. Prodloužil přitom sérii růstových dní, takže ta je nyní nejdelší od letošního ledna. Přitom americká administrativa prezidenta Joea Bidena se uchýlila ke svému dosud nejzásadnějšímu navýšení cel na dovoz do USA z Číny, jímž navázala na obdobné, ovšem razantnější kroky předchozí administrativy Donalda Trumpa. 

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy

Nabíjecí stanice pro elektromobily

Tempo růstu nabíjecích stanic pro elektromobily v Česku se zvyšuje. S elektromobily ale zbytku Evropy nestačíme

V roce 2023 vzniklo 650 nových veřejných dobíjecích stanic, o 16 % více než v předchozím roce. Celkově je nyní v provozu 2 392 stanic s 4 892 nabíjecími body. Poptávka po nabíječkách díky vysokorychlostnímu nabíjení a dynamickému řízení stanic stále roste a v letošním roce se očekává další zvýšení nově instalovaných stanic. Česko s 24 239 registrovanými elektromobily i tak patří mezi země s nejnižším podílem bateriových elektrických vozidel v rámci Evropské unie.